Sprängticka

Hurra! Jag hittade plötsligt sprängticka på en björk som jag gått förbi vid min stuga en miljon gånger. Sprängticka, Inonotus obliquus, ser inte ut som en ticka utan som en svart skrovlig utbuktning. Det är en aggressiv parasit som finns på 1 av 5000 björkar och den växer tills den tillslut spränger trädet och kan sprida sina sporer.
På hälsokost säljs sprängtickan under det ryska namnet chaga (чага) och den sägs vara mycket välgörande för hälsan då den är immunförsvarsstärkande och innehåller mycket höga halter antioxidanter. Ända sedan 1500-taket har sprängticka omnämnts som cancerhämmande, förmodligen p.g.a signaturläran då den kan liknas vid en tumör.
Den svarta färgen på tickan och på björken kallas betulin som i sin tur innehåller melanin, modern forskning har visat på att melanin har en tillväxthämmande effekt på vissa typer av cancerceller.
Om du vill skörda sprängticka ska du först fråga markägaren om lov. Som alltid så tar du aldrig hela beståndet utan låter en del vara kvar. Lättast brukar vara att använda såg, kniv eller yxa – det är hårda små rackare! Använd tickan direkt genom att sjuda den i vatten så länge som du har möjlighet, gärna i flera timmar. Om du ska torka så dela tickan i mindre bitar och använd torkugn, annars möglar den lätt. Du kan även göra tinktur, annars silar du och dricker som avkok och bitarna går att återanvända 5-6 gånger.
Sprängticka är en “tonisk ört”, den är alltså giftfri och kan tas i hög dos under lång tid, utan skadeverkningar. Jag vill ändå slå ett slag för ”lagom är bäst”.

 • KONTAKT

  FAKTURERINGSADRESS
  Katrinebergsbacken 24
  117 61 STOCKHOLM

 • KURSLOKAL
  Katrinebergsbacken 22
  Liljeholmen

Återförsäljare