Standardmannen

Tänk så ofta jag känt mig gnällig och besvärlig på arbetsplatser för att jag frusit, tyckt att arbetsredskap varit för tunga, inte haft jobbmobilen på mig för att mina kläder saknat fickor som rymmer de stora telefonerna. Så många gånger jag suttit och harvat med gitarren och känt mig begränsad då halsen känts för bred.

Är kvinnor är kallare än vad som anses normalt? Är kvinnor svagare än vad som anses normalt? Vägrar kvinnor använda kläder med adekvata fickor? Är kvinnor sämre gitarrister?

Eller kan det vara så att det mesta i vår värld utformats efter standardmannen?

Kvinnor har i genomsnitt mindre händer än män, ändå fortsätter vi att utforma prylar utifrån den genomsnittliga manliga handen. Dagens smartphones passar alltså inte i halva mänsklighetens händer. Pianon och gitarrer är andra exempel. Nu när mobilerna nått gränsen för mäns handstorlek så blir mobilerna troligtvis inte större i alla fall.

Mannen är den mänskliga normen och när vi säger människor så menar vi män – män-i- skor. Föreställ dig ett geni, en forskare, läkare, äventyrare, guru, regent. De allra flesta föreställer sig en man, eftersom vissa genusneutrala ord ändå tolkas som manliga.

Vi tolkar det mesta som manligt om det inte är uttalat och specifikt kvinnligt. Kvinnan får då ett prefix som kvinnlig läkare, kvinnlig gitarrist, tjejband, damfotboll osv.

Det kvinnliga är en avvikelse från det normala, dvs det manliga, och därför betraktas kvinnor som en avvikelse från standardmänniskor. Referensmannen som är vit, 40 år och väger 70 kg ska representera mänskligheten som helhet.

Halva jordens befolkning får alltså en ställning som minoritet och atypsik…

P.S 1: Formeln för den standardiserade kontorstemperaturen togs fram under 60-talet efter studier om ämnesomsättningens hastighet i viloläge. Hos en 40-årig man på 70 kg. Eftersom detta inte stämmer in på kvinnor, så är nuvarande kontorstemperatur 5 grader för låg för att kvinnor ska slippa frysa.

P.S 2: Varför är ”förfäder” ett ord men inte ”förmödrar”?

 • KONTAKT

  FAKTURERINGSADRESS
  Katrinebergsbacken 24
  117 61 STOCKHOLM

 • KURSLOKAL
  Katrinebergsbacken 22
  Liljeholmen

Återförsäljare