Suttungamjödet

Suttungamjödet – diktarnas mjöd – är i nordisk mytologi en magisk dryck som ger skaldeförmåga till den som dricker av det.

Mjödet bryggdes av dvärgarna Fjalar och Galar av honung blandat med blod från den vise guden Kvaser som de dräpt. Dvärgarna hade även dödat jätten Suttungs föräldrar och när Suttung får reda på detta vill han så klart ha hämnd. Han tar med sig Fjalar och Galar ut på sjön för att dränka dem, men de erbjuder då det förnämliga diktarmjödet i utbyte om han skonar deras liv. Suttung går med på detta och får då överta skaldedrycken.

Oden ville också åt mjödet och började därför jobba hos Sattungs broder, jätten Bauge. Som lön ville han smaka på mjödet, men Suttung vill inte ge bort en enda droppe. Brodern Bauge tyckte synd om Oden och släpper tillslut in honom i berget Hnitbjörg där skaldedrycken förvaras. Där ska Suttungs dotter Gunnlöd vakta, men hon blir så förälskad i Oden att hon låter honom ta tre klunkar ur vardera kärl. Oden tömmer dock kärlen helt, förvandlar sig till en örn och flyger hem. Suttung ser allting och förvandlar sig även han till en örn och följer efter.

När de andra asarna ser att den jagade Oden är på ingång ställer de fram alla kärl de äger och Oden spyr upp mjödet han druckit i asarnas kärl. Asarna får en del av mjödet men även människorna, så att de också får förmågan att dikta. Mjödet kan drickas av vem som helst, men det gör dig inte till en duktig diktare, men du blir skapligt bra på att rimma.

Denna underbara flaska fick jag i present och är ett samarbete mellan Grimfrost och Mjödhamnen, som är Sveriges största mjödproducent. Arkeologiska fynd visar att mjöd med honung och lingon bryggdes i Skandinavien redan under bronsåldern. Innehållet i denna flaska är inspirerat av dessa gamla tiders mjöd och innehåller just svenska råvaror som lingon, tallskott och ljunghonung. Finns som beställningsvara på Systembolaget.

Om jag kan hålla mig, tänkte jag spara denna flaska till 31 oktober då jag alltid firar Förmödranatten med pumpasoppa och mjöd. (Ni lär väl märka när samtliga Instainlägg endast blir på rim, då har jag varit och nallat.)

 • KONTAKT

  FAKTURERINGSADRESS
  Katrinebergsbacken 24
  117 61 STOCKHOLM

 • KURSLOKAL
  Katrinebergsbacken 22
  Liljeholmen

Återförsäljare