Svenska oliver

Förra året blev jag så nyfiken på min vän @thesecretgardeners inlägg om ”svenska oliver”

Det är ett begrepp som används om plommonkart, mirabeller eller krikon som läggs att dra i saltlag och som enligt uppgift skall smaka exakt som oliver.

Jag hade tiggt till mig 860 g plommonkart och sedan uppfann jag en egen hittepålag:

1 dl äppelcidervinäger

0,5 dl salt

8 dl vatten

Först löste jag upp saltet helt i vattnet, sedan tillsatte jag vinägern. Därefter fördelade jag plommonkarten i olika glasburkar och hällde över lagen så att det täckte all kart. Det blev typ 3 st medelstora burkar. I en av burkarna tillsatte jag 2 st skivade vitlöksklyftor, det går bra att ha i annat gott som chili, salvia, rosmarin, lagerblad, svartpepparkorn…

På med lock och låt stå mörkt och svalt. Jag smakade av första gången efter 2 månader. Det var inte gott, smakade typ salt mandelkubb

Tydligen blir de svenska oliverna bättre och bättre ju längre de får stå, men jag måste dessvärre erkänna mig besegrad denna gång.

Jag har just dragit i mig några som stått ett drygt halvår, och jag vette katten, jag…de smakar lite ”olivigt” av lagen och konsistensen är trivsam och olivig, men undrar om det är kärnorna (som för övrigt är helt mjuka) som ger den där bismaken av typ mandel.

Jag ska testa igen i maj-juni och göra en liten batch till. Det känns som en fantastiskt bra idé att använda karten på det här viset (förutsatt att det blir gott, förstås). Närodlat, ekologiskt, billigt och alldeles…alldeles underbart.

Har ni testat detta? Några tips till en mat-analfabet?

 • KONTAKT

  FAKTURERINGSADRESS
  Katrinebergsbacken 24
  117 61 STOCKHOLM

 • KURSLOKAL
  Katrinebergsbacken 22
  Liljeholmen

Återförsäljare