Svenskdroppar

Det urgamla och mytomspunna receptet på universalmedlet Svenskdroppar kan spåras ända tillbaka till medeltiden. Originalreceptet togs fram av den schweiziske läkaren Paracelsus, som också var alkemist, naturfilosof och mystiker.

Elixiret föll så småningom i glömska och först under 1600 – 1700-tal kom den svenske läkaren Dr. Claus Samst över originalreceptet. Detta gick sedan i arv i Samst släkt och kan ha ändrats och skrivits om något under årens lopp.

Samst själv sägs ha dött i en ridolycka 104 år gammal, vilket måste ha räknats till en otroligt hög ålder på den tiden! Hela hans släkt och familj levde enligt obekräftade källor långa och friska liv tack vare svenskdropparnas helande effekt.

Efter Samsts död döptes elixiret om till Svenskdroppar och utöver receptet så efterlämnade han även en lista på 46 åkommor som elixiret sades bota.

Denna mirakelmedicin fick återigen uppmärksamhet i modern tid, tack vare den österrikiska örtkännaren Maria Treben. Svenskdropparna sägs ha räddat livet på Maria då hon led av tyfus (eventuellt någon typ av salmonella) och hade varit sängliggande på sjukhus i 6 månader. En kvinna som hört talas om Marias sjukdomstillstånd besökte henne då med en flaska mörk och starkt doftande vätska som kvinnan själv hade haft stor nytta av vid sjukdom.

Maria tog emot flaskan med viss skepsis, men blev snart varse om dropparnas förunderliga förmåga att läka. Hon tog dem både invärtes och utvärtes och blev snart så pass frisk att hon kunde lämna sjukhuset. Hennes positiva erfarenheter av Svenskdropparna publicerades i hennes bok ”Hälsa ur Guds apotek” och på så sätt fick medlet en renässans och kom till allmänhetens kännedom.

Örterna i de olika recept som finns i omlopp kan variera något, men några som alltid förekommer i blandningen är trädaloe, myrra, saffran, sennablad, manna, rabarberrot och kvanne. Dessa beska örter extraheras i alkohol och ger alltså en mycket besk tinktur som därför är stärkande för magen. Svenskdropparna används än idag och går fortfarande att köpa på välsorterade hälsokostbutiker. Jag tycker det är perfekt att ta några droppar innan och efter julbordet.

 • KONTAKT

  FAKTURERINGSADRESS
  Katrinebergsbacken 24
  117 61 STOCKHOLM

 • KURSLOKAL
  Katrinebergsbacken 22
  Liljeholmen

Återförsäljare