Swedish superberries

Swedish superberries, så kallas våra inhemska bär i t ex Asien.

Här hemma tar vi dem för givet och många köper hellre bär från fjärran länder för att få i sig nyttigheter av olika slag, i tron om at de är bättre.

Men det är inte så att exotiska bär och växter är överlägsna vår inhemska flora när det gäller näringsämnen. Vi hade inte överlevt här i norden om alla läkeväxter bara fanns utomlands, eller hur?

LINGON Bären innehåller bensoesyra som är ett naturligt och effektivt konserveringsmedel. Tinktur på blad och bär har visat sig effektivt vid urinvägsinfektion då det verkar desinficerande på urinvägarna. Lingon påverkar blodsockret positivt och motverkar effekterna av fet mat på lever och kroppsvikt. Under medeltiden användes riset som medel mot reumatism genom att dricka det som te.

BLÅBÄR Bären var tidigare officinella och kunde köpas torkade på apotek förr. De torkade bladen innehåller blodsockersänkande ämnen och bären är rika på antioxidanter och kan hjälpa till att sänka kolesterolet (LDL). Det sägs att blåbär minskar risk för demens och hjärt-kärlsjukdom då de fördröjer hjärnans åldrande. Torkade blåbär är stoppande och kan tas vid diarré. Färska bär däremot är istället laxerande i stor mängd. Detta pga fruktsyrorna som går förlorade vid torkning. Vid inflammationer och blåsor i munnen kan du skölja med svalnat blåbärste på bären, de innehåller ämnen som tar död på virus och bakterier. Bären skall också vara bra för ögonen och gula fläcken.

HAVTORN är rena rama c-vitaminbomben och bären innehåller ovanligt höga halter av C-vitamin och A-vitamin. Mer vitaminer än både nypon och svarta vinbär. Dess C-vitamin är dessutom väldigt hållbart och kan därför lagras i veckor. Dock förstörs C-vitamin vid upphettning. Bären innehåller även fettsyror, t ex den kroppsegna omega-7 samt antioxidanter och kan hjälpa till att sänka kolesterolet (LDL).

Tänk vilken skatt vi har här hemma, alldeles runt knuten! Det är både klimatsmart och enkelt att använda det som växter nära oss, våra Swedish superberries

 • KONTAKT

  FAKTURERINGSADRESS
  Katrinebergsbacken 24
  117 61 STOCKHOLM

 • KURSLOKAL
  Katrinebergsbacken 22
  Liljeholmen

Återförsäljare