Tändkottar

Med tips från lillasyster har jag nu roat mig med att göra tändkottar eller braskottar. Ett tämligen klimatsmart alternativ för att få fyr på brasan, om en nu ändå ska elda, har massvis med kottar och överblivet stearin.

Jag använde mig både av tallkottar och av grankottar, huvudsaken är att de är helt torra och har öppnat sig så att de är spretiga och kan släppa in syre mellan fjällen. Det är enkelt, men tar lite tid.  

Smält stearin i vattenbad, jag använde en konservburk. Det är i princip omöjligt att få bort stearinrester efteråt, så använd inte kärl som du ska ha till annat sedan.

Doppa kottarna i stearinet och lägg att torka en stund, helst på galler så blir de snyggast. Tallkottarna blir verkligen vackra om du doppar dem flera gånger så att de blir helt vita, 3 gånger burkar vara lagom. Låt dem torka mellan doppen och ha dem inte i för länge, då smälter de första lagren.

Stearinet gör att kotten brinner och glöder länge och ersätter därför dyra tändkuddar. Kotten brinner med mer än dubbelt så hög temperatur som andra braständare. Du kan använda dem till lägerelden, öppna spisen, braskaminen eller grillen. Använd inte stearinkottar spisar/grillar/kaminer med spjällsystem under.

 • KONTAKT

  FAKTURERINGSADRESS
  Katrinebergsbacken 24
  117 61 STOCKHOLM

 • KURSLOKAL
  Katrinebergsbacken 22
  Liljeholmen

Återförsäljare