Te på rallarros

Mjölkörten, eller Rallarrosen som den också kallas (Chamerion angustifolium) går att använda till mycket! Växten sägs vara sammandragande, sårläkande och blodstillande. Stjälkarna utsöndrar ett geléaktigt växtslem som kan användas för att göra såser tjockare.
Jag gillar att fermentera de gröna bladen och göra te på dem. Då ska en helst skörda dem innan blomning.
I Ryssland började man på 1800-talet att dryga ut de dyra importerade teerna från Kina med inhemskt mjölkörtste eftersom de smakade förvillande lika.
Det är lite pyssligt, men värt, detta te smakar väldigt blommigt och gott!
Samla ca 15 st mjölkörtsstjälkar, detta kommer att räcka till ungefär 30 koppar.
Repa av bladen från stjälkarna.
Massera sönder dem med händerna om du orkar, eller kör med kavel så att vätskan tränger ut. Forma sedan växtmassan till små bollar. Packa dem tätt i en plastpåse och rulla ihop den till ett paket.
Vira in rullen i en handduk och låt allting ligga på ett varmt ställe (till exempel ovanför kylskåpet) i en vecka.
Ta sedan ut de fermenterade bladen och torka dem på max 60 grader, antingen i en svamptork eller i ugnen med luckan på glänt.
Lägg i glasburk och dosera som ”vanligt” te efter tycke och smak.
Du kan styra smaken genom att förkorta/förlänga fermenteringstiden. Alternativt kan du låta bladbollarna ligga i luften några timmar och oxidera innan fermenteringen, som då blir kortare.