Tvål i tvätten

Konventionella tvättmedel innehåller bl a blekmedel, syntetisk parfym, färgämnen, tensider och förr även fosfater. 2008 förbjöds tvättmedel med fosfater i för enskilt bruk, eftersom dessa har en negativ påverkan på miljön i form av övergödning.

I stort sett alla tvättmedel är hudirriterande eftersom de är för alkaliska/basiska (har ett högt pH) för vår hud och därmed verkar avfettande. Dagens miljöanpassade tvättmaskiner använder ofta för liten mängd vatten vid sköljningen för att alla tvättmedelsrester ska försvinna ur textilierna. De hudirriterande ämnena finns därför kvar i t ex dina underkläder och risken för att drabbas av allergier ökar. Konsumentverkets tidskrift Råd och Rön konstaterade 2007 i ett test av tvättmaskiner för hemmabruk att “för att få tvätten bra sköljd måste du välja extra sköljning”.

Som tur är så finns det alternativ till de hudirriterande och miljöbelastande tvättmedlen. Tvättnötter, miljömärkt såpa, tvålflingor, bikarbonat och ättika är några exempel. Vill en göra det lite mer avancerat så kan en göra flytande tvättmedel av hästkastanjer eller såpnejlikerötter. Något som du kommer att märka när du byter från konventionellt tvättmedel till någon av ”husmorstipsen”, är att tvätten inte doftar så gott när den är blöt – blöta textilier luktar ofta lite…blöt hund. Det är därför som det tillsätts så mycket parfym i tvättmedel och sköljmedel.

”Blöt-hund”-lukten försvinner dock när tvätten torkat, jag lovar. Jag brukar dessutom använda mig av eteriska oljor i sköljmedelsfacket ihop med ett par msk vatten eller ättika. 

Jag har testat alla möjliga varianter av skonsamma tvättmedel och just nu kör jag vanlig fast tvål. Det är så otroligt enkelt! Jag sparar alltid de sista snärtarna av mina tvålar och även trasiga bitar från min tvåltillverkning och när det är dags att tvätta lägger jag ner en bit i en liten tygpåse och stoppar i tvättmedelsfacket. Tvålen doserar själv men du måste lägga den i en påse så att den inte försvinner ner i maskinen. Ta ur tvålen ur påsen och låt den torka helt mellan tvättarna. Ju fuktigare tvålen är när du tvättar ju mer doserar den.

Ättika i sköljmedelsfacket tar bort dålig lukt och ersätter sköljmedlet.  Blanda en eller två teskedar 24 % ättika med drygt dubbelt så mycket vatten och häll i sköljmedelsfacket – eller häll bara i en liten skvätt ättika direkt i facket. Jag har en färdigblandad variant på flaska där jag också tillsatt eterisk olja. Ättikan tar bort dålig lukt och hjälper till att behålla färgerna på kläderna.

 • KONTAKT

  FAKTURERINGSADRESS
  Katrinebergsbacken 24
  117 61 STOCKHOLM

 • KURSLOKAL
  Katrinebergsbacken 22
  Liljeholmen

Återförsäljare