Vackert & gott

Har du smakat på infusion/örtte på färsk ros och lavendel?

Det både doftar och smakar ljuvligt! Rosenblad gör sig oftast bäst tillsammans med andra örter i infusioner och förstärker och fördjupar smaken. 

I rossläktet ingår över 100 arter här på norra halvklotet och släktet heter Rosa på latin. Rosa dumalis är den som kallas nyponros eller törnros i Sverige, men det går att använda både blommor och nypon från andra arter, alla rosor är ätbara, men använd aldrig bukettrosor i recept, snittblommor är ofta mycket besprutade.

Rosens kronblad anses verka avgiftande på levern, bra vid diarré, nervlugnande samt öka gallproduktionen. Den är också bra för hyn, särskilt vid hudåkommor och för åldrad hud, då används den utvärtes som rosvatten.

Under medeltiden var rosen mycket populär, torkad och i rosvatten. Den användes både som huvudvärksmedel och skönhetsmedel. Gallicasororna är de som kallas Apotekarros och är en av de äldsta odlade rosorna för medicinskt bruk.

Både den eteriska oljan och örtoljan stimulerar cirkulationen och stärker blodkärl. Den är också utmärkt vid impetigo (svinkoppor), herpes och bältros. Eterisk olja av ros är mycket dyr eftersom det går åt sådana mängder rosblad till ångdestillatet. 5 ml kostar ca 2.000 kr.

Testa att göra din egen örtolja av kronbladen, antingen genom varmutdrag i vattenbad eller kallutdrag. På mina workshops Naturens SPA och Naturens Apotek lär du dig de olika metoderna för att utvinna välgörande ämnen ur växter i vår nordiska flora. Det finns ett fåtal platser kvar till september och oktober. Boka din plats på www.rackarungens.se.

infusion, lavendel, örtte, ros, rosblad

 • KONTAKT

  FAKTURERINGSADRESS
  Katrinebergsbacken 24
  117 61 STOCKHOLM

 • KURSLOKAL
  Katrinebergsbacken 22
  Liljeholmen

Återförsäljare