Vad är eterisk olja?

För er som följt Rackarungens inlägg, på Facebook & hemsida, så har ni märkt att begreppet eterisk olja dykt upp lite här & var. Vet du vad eterisk olja är? Inte? Det är en magisk värld. På riktigt. Följ med!

Växtriket har en lång historia, över 100 miljoner år – alltså betydligt längre än människan. I 4000 år har vi utvunnit & destillerat örter & eteriska oljor. Vi tar alla del av en lång historia genom att använda oss av växtriket & vi vet att vegetabiliska oljor & växter är en hållbar resurs. Naturen behöver inte människan. Moder natur är essentiell – hon finns för sin egen skull, med eller utan oss.
Läran om örtmedicin har under lång tid varit en empirisk kunskap, självlärd & väl beprövad, självklar & respekterad. Förr i tiden var det kvinnorna som förde kunskapen om örtmedicinen vidare i generationer. Den gamla läran & kunskapen om örtmedicin är idag både ifrågasatt & förenklad. Den är ersatt med piller & färdiga flaskor, man vill ha vetenskapliga fakta, quick fixes, behandla istället för att förebygga – gärna med starka, koncentrerade & aktiva preparat som en läkare i vit rock skriver ut. Det känns tryggt. Vi ifrågasätter aldrig skolmedicinen, bara alternativa metoder. Trots att de gamla, botaniska metoderna är de mest beprövade & använda. Det har inte hänt så mycket med vår kropp & våra celler på tiotusentals år. Tekniken har kommit mycket längre & människans kropp hänger inte med.

Har du någonsin funderat på varför man tar med sig en blomsterbukett till värden när man ska gå bort? Detta är en uråldrig tradition som inte alls kommer sig av att man vill göra någon glad. Man använde helt enkelt växter som ett skydd mot luftburna sjukdomar, eftersom växter innehåller starkt antiseptiska & antioxiderande ämnen. Genom att binda ett knippe örter runt halsen när man skulle gå bort, skyddade man sig således mot eventuella sjukdomar, det var alltså i ren självbevarelsedrift & försvar man tog med sig blommor – & man gav definitivt inte bort dem.

På samma sätt som varje människa har en egen unik doftkod, så har varje växt det också. Det är den som är den eteriska oljan. En doft som repellerear &/eller attraherar. En doft som kommunicerar. Doften är moder naturs fantastiska språk – det är sann växtpoesi!

Eteriska oljor är aromatiska kolväteblandningar av gasformiga molekyler i vätskeform. Oljan är alltså inte en olja i dess egentliga betydelse, utan en gasformig vätska som dunstar & fördelar sig i syre. Det finns olika sätt att utvinna doft & egenskaper från en växt & man får ut olika delar beroende på metod. Metoden anpassas efter vilken del av växten man vill åt, fettlösliga eller vattenlösliga ämnen. Vissa delar får man bara ut i alkohol, andra genom vattendestillation, maceration (utdrag i olja) eller infusion (utdrag i vatten). En äkta eterisk olja får man genom ångdestillation. Det är dock inte alla växter som gärna släpper ifrån sig sin doftkod, & dessa växter blir svåra att utvinna eterisk olja från, exempel på det är tulpan, liljekonvalj & viol. Citronmeliss är en av de dyraste eteriska oljorna p.g.a att det går åt sådana mängder av växten för att få ut den eteriska oljan.

Mellan ögonen vid näsroten, sitter olfactorysystemet, doftsinnet. Doftlöken letar hela tiden efter dofter & har en kodläsare som känner igen & läser av dessa. Denna lilla doftlök har utvecklats under flera miljoner år så att vi ska känna igen dofter. Idag omges vi inte alls av de ursprungliga dofterna & vi har därför svårt att känna igen dem. Istället utsätter vi oss i allt större utsträckning för syntetiska dofter i form av parfymer & rengöringsprodukter. De går in i kroppen på samma sätt som de eteriska oljorna, men saknar helt terapeutisk funktion & påverkar cellerna negativt. Doftlöken repellerar de syntetiska dofterna & efter år omgiven av dessa kan man förutom allergier, även utveckla anosmia, en typ av doftblindhet. Att använda vårt olfactorysystem är att kommunicera! Att lära. Förr i tiden luktade man på på sår, urin, hud, o.s.v för att utvärdera status vid t.ex sjukdomar. Djur gör fortfarande så, som du säkert lagt märke till. Luktsinnet är starkt kopplat till överlevnad.
I växtens eteriska olja finns fytosteroler, ett hormonliknande ämne som talar väl med människokroppens hormonsystem – den endokrina apparaten. Vissa eteriska oljor reglerar insulin & blodsocker, andra PMS & övergångsbesvär. Oljorna arbetar självständigt med det som behöver rättas till, de vill skapa balans i kroppen. Alla eteriska oljor har terapeutiska egenskaper som stödjer & stärker kroppens olika funktioner. Eteriska oljor är kraftfulla & potenta små droppar. I Frankrike har man förstått de eteriska oljornas läkande & terapeutiska betydelse & där säljs de på apotek.

Användningsområdena för de eteriska oljorna är oändliga! Förutom som en del i din dagliga hudvård, kan du använda dem till att komma ner i varv, hålla dig skärpt eller för att piggna till på morgonen. Ta några droppar av lämplig eterisk olja på en papperstuss, stoppa i BH:n, väskan eller fickan & ta fram & sniffa på under dagen. Använd dem i en aromalampa eller varför inte en aromaskål, där du helt enkelt droppar eterisk olja i ett glas eller skål med hett vatten. Några droppar i vattnet i bastustävan ger en helt ny dimension till bastubadet.

OBS! En eterisk olja är ofta mer än 50 gånger starkare än växten. Använd aldrig eteriska oljor koncentrerat direkt på huden, utan en diplomerad aromaterapeuts inrådan. Kontakta gärna Rackarungen via e-post för tips & råd när det gäller behandling av t.ex skärsår & brännskador med hjälp av eteriska oljor.

Vi är av jord komna & vi skall åter jord varda. Jorden är din kropp. Vi har brustit i tillit & respekt för naturen & vi måste alla tillbaka till något värdigare för både människa & miljö. Lär dig om växtriket & läs på om botanik för att också förstå din kropp & ditt innersta. Bjud in de eteriska oljorna till din värld & låt dem bli dina vänner för livet!

 • KONTAKT

  FAKTURERINGSADRESS
  Katrinebergsbacken 24
  117 61 STOCKHOLM

 • KURSLOKAL
  Katrinebergsbacken 22
  Liljeholmen

Återförsäljare