Vad är tid?

Klocktid är en illusion, skapad av människan. Det enda som verkligen finns är cyklisk evighet, alltså oändlig tid. Allt i naturen är cyklist. Här existerar bara födelse och förintelse, i oändlighet.

Tid handlar om framtid (rädslor och förväntningar) och det förflutna (ånger och ältande), tid är aldrig nu. Det har aldrig funnits en tid då ditt liv inte var nu och det kommer heller aldrig att finnas. Inget har hänt i det förflutna – det hände i nuet. Inget kommer heller att hända i framtiden – det kommer att hända i nuet.

Undrar du hur folk frivilligt kan utsätta sig för fara som diverse extremsporter? För att det tvingar dem att vara i nuet, en plats av fullkomlig frihet och närvaro. Att tappa kontakten med nuet just då, kan vara förenat med livsfara. I nödsituationer skiftar vårt medvetande från tid till nutid naturligt, vi blir intensivt närvarande och det som behöver göras görs.

Våra tankar vill ofta få oss att tro att allt som är värt nåt ligger i framtiden, att något måste hända för att vi ska känna oss fria. Nuet duger inte åt oss. Vi tror att vi måste förstå det förflutna, bearbeta det som hänt, att vi behöver tid att bli fria från obehagliga minnen, att andra bär ansvar för vilka vi är nu. 

Det är en villfarelse – mer tid kan inte befria dig från tid. Du hittar inte dig själv i det förflutna, du hittar dig själv i nuet. Låt inte det förflutna bli kraftfullare än nuet, låt det inte definiera vem du är. Inget som du gjort innan eller som någon annan gjort mot dig, hindrar dig från att vara i nuet.

Fastna inte i tid.

klocktid, linjär tid, mindfulness, nuet, tid

 • KONTAKT

  FAKTURERINGSADRESS
  Katrinebergsbacken 24
  117 61 STOCKHOLM

 • KURSLOKAL
  Katrinebergsbacken 22
  Liljeholmen

Återförsäljare