Vädring

De flesta av oss tvättar våra kläder alldeles för ofta, egentligen är det bara underkläder som behöver tvättas efter varje användning. Förr om åren slängde jag mina kläder i tvätten slentrianmässigt efter några dagars användande. Nu för tiden varvar jag tvätt med vädring utomhus.

Jag upplever att vädring lämpar sig extra bra för textil gjort i naturmaterial, t ex ull, lin, bambu, hampa. I de få syntetplagg jag har kvar i garderoben fungerar inte vädring riktigt lika bra.

Att vädra när det känns lämpligt istället för att tvätta, spar både på miljön och på klädernas livslängd. Beroende på vilken tvättmaskin en använder, så ligger vattenförbrukningen på mellan 40 – 100 liter per tvätt. Förutom vattenförbrukningen så påverkar konventionella tvättmedel miljön negativt eftersom de ofta innehåller ämnen som bidrar till övergödning. I Sverige används cirka 50 miljoner kilo tvättmedel per år. Även sköljmedel är problematiskt då de kan innehålla ftalater och andra ämnen som inte bryts ned i naturen.

Förutom att använda ett miljömärkt tvättmedel och alternativa sköljmedel, så kan du redan vid inköp av dina kläder tänka till för att kunna tvätta hållbart och miljövänligt. Du kan välja kläder av certifierat naturmaterial – merinoull och bambu är naturligt antiseptiskt och är inte en gynnsam miljö för bakterietillväxt. Mina strumpor i merinoull kan jag använda så länge att jag nästan blir generad, utan att de blir sunkiga. Du kan också undvika syntetmaterial som släpper ifrån sig plastpartiklar och kräver frekventare tvättning då de fortare börjar lukta illa.

En fläck på ett plagg behöver inte betyda att du måste tvätta hela plagget. Ofta räcker det att försöka avlägsna fläcken på lämpligt sätt, beroende på vad det är för fläck. Det finns massvis med fiffiga husmorstips på nätet.

Jag vädrar kläder året om. I lägenheten har vi bara en ”fransk balkong” (fint ska det va, hemma på ön där jag kommer ifrån kallade vi det för spyräcke), men det går fint att ha kläderna hängandes på balkongräcket. Där är de lite skyddade av taket.

Ibland hänger mina kläder ute i flera dagar, lite beroende på väder. Doften av ett nyvädrat plagg slår alla parfymerade sköljmedel med hästlängder!

övergödning, tvätta hållbart, vädra kläder

 • KONTAKT

  FAKTURERINGSADRESS
  Katrinebergsbacken 24
  117 61 STOCKHOLM

 • KURSLOKAL
  Katrinebergsbacken 22
  Liljeholmen

Återförsäljare