Vallmo

Underbart vackra Vallmon! Vallmosläktet omfattar hundratals arter och kom till Skandinavien med de första jägare och samlare som förde med sig växten hit.

Den mest betydelsefulla medicinskt och historiskt är Papaver somniferum, Opievallmo / Opiumvallmo, och den är än idag en viktig medicinalväxt. Vallmosaften från de omogna frökapslarna innehåller ett 20-tal alkaloider med medicinsk användning där morfin, kodein, tebain, noskapin och papaverin är de viktigaste.

Det finns inga alkaloider eller andra giftiga komponenter i mogna vallmofrön, de används ju som topping på frallor och annat. De kan dock ge positivt utslag på opiattest i upp till 10 timmar, eftersom fröna innehåller små mängder morfin och kodein.

Det är den torkade mjölksaften som kallas opium och det används främst som råvara för framställning av medicinskt morfin, kodein och andra opiumalkaloider. Från mofinet framställs den illegala drogen heroin.

Morfin är ett kraftigt smärtstillande och sömngivande läkemedel ingående i gruppen opioider. Ämnet isolerades först 1804 av den tyske apotekaren Friedrich Sertürner och namnet morfin, morphium, kommer från drömmens och sömnens gud, Morfeus, i den grekiska mytologin. Grekerna torde således ha känt till dess sömngivande egenskaper när de helgade den åt Morfeus.

Morfin har sedan gammalt använts som bedövande medel och är ett av de bästa smärtstillande medlen vi har idag, kanske den viktigaste som människan upptäckt i naturen. Nackdelen är att det är beroendeframkallande och stör nervsystemet.

Under medeltiden avvändes sällan rent opium, läkarna föredrog teriak som är en tinktur bestående av ett 70-tal ingredienser som opium, sjölök, lakrits, långpeppar, kanel, kardemumma, myrra, saffran och ingefära. Teriak användes som universalmedicin mot allehanda krämpor och som motgift, jag berättar mer om diverse univeralmediciner på min kurs ”Naturens Apotek”.

På grund av sin förökningsförmåga blev vallmon tidigt en fruktsamhetens symbol. Vallmokapslar var Hera och Afrodites symboler. Men självklart är växten även en symbol för sömnen, drömmar och döden och en symbol för Nyx, nattens gudinna, och alla medlemmar i hennes dunkla släkt.

 • KONTAKT

  FAKTURERINGSADRESS
  Katrinebergsbacken 24
  117 61 STOCKHOLM

 • KURSLOKAL
  Katrinebergsbacken 22
  Liljeholmen

Återförsäljare