Vänderot

Vänderoten Valeriana officinalis, är en lång rackare.

Carl von Linné gav växten namnet “vänderot” eftersom den tycktes kunna vända allt ont till gott, och det är ju det den är känd för, att lindra oro, rastlöshet och sömnbesvär.

Vänderoten är en mycket gammal och väl använd läkeväxt, och det är just den torkade roten som är verksam.

Under medeltiden var Vänderot ett universalmedel och användes förutom som sömnmedel även som aptitdämpande, kramplösande och som ett medel mot hysteri. Den ingick i diverse kärleksdrycker och förekom också i teriak, en gammal universalmedicin som även innehöll opium och ormkött.

För att förstärka Vänderotens effekt kan den tas tillsammans med Humle och/eller Johannesört. Forskare har upptäckt att dessa växter tillsammans ger god effekt på personer med insomnia.

Glukosförbrukningen i hjärnan sjunker under inverkan av Vänderot, vilket är ett tecken på att ämnesomsättningen i hjärnan sätts på sparlåga. I EEG kan en se att betavågorna, de som är typiska för stress och ansträngning, trängs tillbaka till förmån för de mer långsamma delta- och thetavågorna.

Den torkade roten luktar för de flesta väldigt illa. Den innehåller nämligen isovaleriansyra som även finns i fotsvett. Katter älskar väderot och jag har inte heller några problem med doften. Det är valeriansyran som stimulerar vissa funktioner att dämpa kroppens orossystem.  Djur får samma effekt och i tester på möss ger Vänderoten förlängd sömn. 

Roten kan tas som tinktur eller infusion. Infusionen ska dra länge, eftersom de verksamma ämnena frigörs långsamt. Gärna flera timmar, oavsett om du använder varmt eller kallt vatten.

Ett nordgermaskt namn på växten är Häxört eftersom den hängdes i dörröppningen som skydd mot häxor. Om en häxa kom i närheten så började knippet nämligen att på röra sig och fick häxorna att vända. Det hände också att bönderna penslade djuren med tjära och Vänderot innan de släpptes på sommarbete, som skydd mot huldran.

 • KONTAKT

  FAKTURERINGSADRESS
  Katrinebergsbacken 24
  117 61 STOCKHOLM

 • KURSLOKAL
  Katrinebergsbacken 22
  Liljeholmen

Återförsäljare