Var inte rädd för solen

Bra solskydd är ingenting som finns att köpa på tub på Apoteket. Bra solskydd handlar om sunt förnuft. En trasig & ph-sur hud som förstörts av petrokemiska & alkaliska produkter, kommer helt enkelt inte att tåla solen. Petroleumbaserade solskydd är inte ett bra alternativ, vare sig för dig eller miljön.

Se till att sola klokt, solen är livsviktig för oss, var inte rädd för solen – den är inte farlig – men respektera den. Läs vidare i texten & lär dig mer om positiv solenergi.

Bakgrund
Vi svenskar köper solskyddskräm för ca 380 miljoner kronor per år! Den senaste tiden har vi dock kunnat läsa alarmerande rapporter om vad krämerna faktiskt innehåller: nanopartiklar, hormonstörande ämnen, miljögifter och parfymer som kan ge allergi. Samtidigt visar studier på ett tydligt samband mellan det ökande användandet av solskyddskrämer & D-vitaminbrist.
Vi nordbor älskar solen, men har samtidigt blivit fullständigt livrädda för den. Kosmetikaindustrin tjänar givetvis massvis med pengar på vår rädsla & okunskap – precis som vanligt! Trots att ingen vet säkert om solskyddskrämer ens hjälper mot just malignt melanom. Att vistas i solen är BRA, men vi måste sola klokt & med måtta, för att inte utsätta oss för onödiga risker.

Huden ”äter” allt den kommer i kontakt med (det är ju därför nikotinplåster & smärtstillande gel fungerar) & kemikalierna i solskyddskrämen stannar inte enbart kvar på huden, utan tas upp i kroppen, går ut i bröstmjölken & i urinen & blir därmed ett allvarligt hot för miljön. Tänk bara på den ofantliga mängd solskyddskräm som hamnar direkt i våra hav & sjöar genom solbadande på sommaren! Våra solskydd förstör hela korallrev! Så det är inte bara vi människor som far illa av alla dessa kemikalier. UV-filter är väldigt svåra för naturen att bryta ner & de tas upp av både kräftdjur & alger.

D-vitamin
Solljusets UV-strålar triggar vår kropp att producera D-vitamin & det är särskilt viktigt för oss nordbor, som ofta lider av D-vitaminbrist. Solskyddskräm med hög faktor blockerar D-vitaminbildningen. Faktum är att om man använder solkräm med mer än faktor åtta & applicerar rekommenderad mängd, så bildas det inte D-vitamin alls i huden! Användning av solkräm kräver därför extra D-vitamintillskott. 30 minuter i solen utan solskyddsfaktor är lagom för att kroppen ska kunna bilda nog med D-vitamin.

Naturligt solskydd
För att skydda kroppen från att bränna sig i solen, kan man jobba förebyggandebåde invärtes & utvärtes, med PH-kalk & kokosolja.

Blanda 2 rågade matskedar PH-kalk (som går att köpa på hälsokost) med vatten & häll upp i en stor tillbringare. Förvara i kylen & drick klunkvis under hela dagen som du vistas mycket i solen. Detta ger en solskyddsfaktor motsvarande ungefär 10. Det går alldeles utmärkt att fortsätta dricka PH-kalk under hela året – kalk är väldigt bra för kroppen! (Undvik dock att dricka kalk precis i samband med måltid, detta för att inte störa matspjälkningen.)

Anledningen till att PH-kalk fungerar som solskydd, är i första hand att det ph-neutraliserar våra kroppar som blivit försurade av den livsstil vi lever idag med stress, snabbmat & mediciner. Genom att ta PH-kalk gör vi kroppen mer basisk & mer i balans & då blir huden mindre solkänslig.
Du kan också ge huden ett yttre skydd genom att smörja in dig med ekologisk, kallpressad kokosolja. Kokosolja innehåller titandioxid (tiosol) som skyddar mot både UVA och UVB-strålar. Man brukar säga att kokosoljans solskydd motsvarar faktor 10, vilket i praktiken innebär att du kan vistas i solen i 30 min med fullgott skydd. Oljan håller dessutom din hud återfuktad & fungerar givetvis utmärkt att smörja in kroppen med också efter solbad.

Kom ihåg – Använd aldrig traditionella petroliumbaserade after sun produkter & duscha inte direkt efter solbad, du duschar faktiskt av dig massor av D-vitamin.

Älska & respektera både solen, planeten & din kropp den här sommaren!

 • KONTAKT

  FAKTURERINGSADRESS
  Katrinebergsbacken 24
  117 61 STOCKHOLM

 • KURSLOKAL
  Katrinebergsbacken 22
  Liljeholmen

Återförsäljare