Var med och skriv historia!

När Stadsmuseet i Stockholm åter öppnade våren 2019 efter 4 års renoveringsarbete, fick de kvinnor som dömdes för häxeri och trolldom i stan, en egen liten minnesvägg.

I slutet av 1600-talet låg på denna plats Södra Stadshuset där det utfördes förhör under tortyr med de kvinnor som stod anklagade. Namn, yrke och familj står angivet på väggen där finns också illustrationer av offren där ansiktet är ersatt av en spegel.

Det var inte häxor som brändes, det var kvinnor, och syftet med denna masshysteri var att ta kontroll över kvinnors kroppar och sexualitet. Deras omåttliga, osedliga sexaptit skulle tuktas. Skambeläggning och begränsning av kvinnans frihet var mycket effektiva vapen.

Jag är stolt och glad över att mina vapendragare Hella Nathorst-Böös, Rebecca Tiger och Jannica Honey tillsammans med några andra representanter nu dragit igång Nordic Noise Movement. En kampanj som tagit namnet från ”Det Stora Oväsendet”, benämningen på de svenska häxprocesserna 1668 – 1676.

Nordic Noise Movement har som mål att skapa minnesmärken på de 40-tal svenska orter där dessa avrättningar ägde rum. Minnet av de som drabbades ska leva vidare och kunskap om häxprocesser ska spridas. Det är bara genom kunskap som vi kan minska risken för nya hatvågor mot människor som avviker från normen.

I Torsåker och Lillhärdal finns redan minnesmärken över de avrättade och Mora kommun har nyligen beslutat att skapa ett där. I övriga Europa och i USA finns också ett antal minnesmärken som blivit viktiga turistmål.

Denna fruktansvärda masshysteri skördade cirka 400 oskyldiga människors liv (varav 95% kvinnor) i vårt land och orsakade sår som ännu inte läkt.

Nu är det slut på tystnaden!

Ta chansen att vara med och skriva historia. Stöd Nordic Noise Movement’s kampanj för att hedra historiens offer och för att se till att historien inte upprepar sig. Dela detta och andra inlägg om NNM’s arbete, följ dem på sociala medier och framför allt – skriv under uppropet på nordicnoisemovement.com/uppropet/

Lyssna gärna på Studio Ett från den 4/2, där Hella, Anna och Agneta berättar mer om denna viktiga kampanj https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx…

 • KONTAKT

  FAKTURERINGSADRESS
  Katrinebergsbacken 24
  117 61 STOCKHOLM

 • KURSLOKAL
  Katrinebergsbacken 22
  Liljeholmen

Återförsäljare