Vårdagjämning

I morgon, 20/3, är det Vårdagjämning!

Detta är inte en dag, utan en ögonblicklig händelse som inträffar vid en bestämd tidpunkt vid olika klockslag runt om på jorden. Dag och natt är egentligen inte riktigt lika långa, ljusets böjning i atmosfären gör att detta tillstånd faktiskt inträder något dygn tidigare. Men nu, fram till sommarsolståndet den 21/6 blir dagarna i alla fall allt längre.

De flesta äldre solkalendrar räknade vårdagjämningen som nyåret. Nu firar vi att våren är i antågande och på vårbloten under förkristen tid, bad man om god skörd och friska boskap. Ostara är Wiccas motsvarighet till påsk och många wiccaner pyntar nu med harar, ägg och andra hedniska symboler.

Vårdagjämning handlar om att bejaka Moder Jord genom att t ex ta in vårblommor och så frön. Det är också en bra tid för rening och nystart, både genom att vårstäda hemma, men det handlar också om att rena sig själv från tankar och beteenden som vi är klara med.

Att så frön med intentioner är ett fint sätt att uppmärksamma denna dag. Du kan också skriva ner önskningar och intentioner som du vill ska växa, på ett ägg och gräva ner i jorden.

Läs mer om årshjulets högtider i Hellas bok ”Häxans Årstider”. Den finns att köpa här.

årshjulet, ostara, vårdjämning

 • KONTAKT

  FAKTURERINGSADRESS
  Katrinebergsbacken 24
  117 61 STOCKHOLM

 • KURSLOKAL
  Katrinebergsbacken 22
  Liljeholmen

Återförsäljare