Vila i mörkret

Vem har sagt åt dig att frukta mörkret?

När fick du lära dig att mörker är farligt och synonymt med ondska? Jag blir alltid lite misstänksam och förundrad över människor som endast väljer att bejaka ena halvan av det som är vår existens. Själv vill jag känna mig hel och leva med alla delar av mig själv och livet. Jag är inte rädd för mitt eget mörker, min skuggsida.

Inte heller är jag rädd för natten eller midvintern. Mörkret symboliserar kraft och är en del av alltet. Det finns där så fort du sluter dina ögon. Det finns i universum. Fröna du sår i marken omges av mörker. Här finns stillheten, vilan, återhämtningen.

Mörkret är varken gott eller ont, precis som naturen inte är ond eller god. Den bara är. Vintern innebär både matbrist och solbrist för djur och växter, men den ger därför en naturlig plats för vila. Naturen behöver vila. Björnen passar på att gå i ide under vintern då det är brist på mat. Lövträden gör sig av med överflödiga ämnen genom lövfällning innan vintern för att sedan gå i dvala. Träd måste få vila, annars får de sömnbrist.

Men människan har minsann inte tid att vila. Vi kör på full patte dag ut och dag in utan hänsyn till att behovet av vila förändras över tid, över årshjulet. Förhoppningsvis tar vi sommarsemester i villfarelsen om att semester och vila är samma sak.

Precis som naturen så behöver människan mörker lika mycket som vi behöver ljus. Vi behöver sova, vila, varva ner. Det är då kroppen reparerar sig. Idag blir det nästan aldrig helt mörkt i våra liv, inte ens om kvällarna då vi sitter med våra skärmar i upplysta rum med gatlyktor utanför fönstren.

Det är inte konstigt att vi är trötta under vintern och det är inte farligt. Då hade vi inte överlevt här i Norden. Visst kan det vara klokt att ta tillskott av D-vitamin och passa på att vara ute under dygnets få soltimmar, men vi borde även passa på att vila när det är mörkt.

Vi avskyr att känna oss trötta, det är som att vi tror att det är något fel. Vi tar uppiggande medel och ser det som negativt att vara trött på kvällen. Du SKA vara trött på kvällen! 

Försök att fokusera på stillheten och visdomen som finns i mörkret. För det kommer fortsätta att vara mörkt på nätter och vintertid.

Välkomna mörkret med samma tacksamhet som du välkomnar vårens ljus. Allt har sin tid och sin plats. Jag avslutar med citat från två kloka kvinnor:

”I vilan väcks fröets idé om att vilja gro.” // Lee Seger

“Beware of those that proclaim their devotion to the light without embracing, bowing to the dark; for when they idealize half the world, they must devalue the rest.” //Starhawk

 • KONTAKT

  FAKTURERINGSADRESS
  Katrinebergsbacken 24
  117 61 STOCKHOLM

 • KURSLOKAL
  Katrinebergsbacken 22
  Liljeholmen

Återförsäljare