Vild växtkraft

Jag har genom åren noterat vilken otrolig skillnad det kan vara på kommersiellt odlade växter/grödor och vilt växande.

Jag önskar att jag hade plats och tid att själv odla och skörda de såpnejlikerötter jag använder till mina workshops, men det går tyvärr inte. Tyvärr säger jag, för det jag köper har inte alls samma kraft som de som växer i min trädgård. Det är en enorm skillnad i hur mycket saponiner jag får ut ur såpnejlikan, mina egna löddrar som tusan, de köpta nästan inte alls.

Likaså sprängtickan som ni ser på bilden. De köpta bitarna är lite rödbruna och räcker till 2-3 omgångar sjudning innan tickan slutar att släppa från sig melaninet som gör avkoket svart. Mina egenskördade kolsvarta knölar kan jag göra 4-5 avkok på innan färgen avtar. Det är stor skillnad!

Vilda växter som utsatts för bakterieangrepp, insekter, väder och vind har byggt upp ett starkt försvar som i sin tur blir vår medicin. De är mycket mer potenta än kommersiellt odlade växter som blivit bortskämda och ”curlats”. Jag upplever en stor skillnad vad det gäller energi och läkekraft i det som skördats i det vilda jämfört med det jag köper på nätet.

Men jag är ändå oändligt tacksam för det utbud av ekologiskt odlade växter som finns online idag, få människor har tid och möjlighet att bara samla vilt. Och det finns självklart fabrikat som är bättre eller sämre än andra.

Något som jag bestämt mig för att äntligen göra är att införskaffa en ångdestillator så att jag kan tillverka eteriska oljor för husbehov. Då kan jag använda vilda växter och på så sätt få en vild eterisk olja med massor av kosmisk energi. Jag blev verkligen ”biten” när jag var på workshop hos min vän Lisa på @alchemillasapotek för ett par år sedan och vi gjorde eterisk olja och hydrolat på salvia. Magiskt.

 • KONTAKT

  FAKTURERINGSADRESS
  Katrinebergsbacken 24
  117 61 STOCKHOLM

 • KURSLOKAL
  Katrinebergsbacken 22
  Liljeholmen

Återförsäljare