Vintergröna

Hej du lilla sköna Vintergröna!

Vinca minor heter den här, vanliga blåblommiga varianten. Den gör mig alltid så glad om våren då den är bland de första att dyka upp efter vintern. Det finns olika sorters Vintergröna med gula, vita eller rödlila blommor. Vinca minor odlas som trädgårdsväxt i Sverige men förekommer även förvildad, som här utanför min lokal i Stockholm.

Den eteriska oljan av Vintergröna utvinns inte ur Vinca minor utan ur bladen från Doftvakelbär (Gaultheria fragrantissima) och Tuvvaktelbär (Gaultheria procumbens). För att förvirra dig ytterligare (jag har varit förvirrad i åratal) så kallades vår Vitpyrola (Pyrola rotundifolia L.) förr också för Vintergröna.

Själva växten doftar inte mycket och det är alltså inte bären som används, doftämnet frigörs under påverkan av ett enzym när blad och blommor får dra i varmt vatten. Därefter ång- eller vattendestilleras växtdelarna i 5-6 timmar.

Den eteriska oljan av Vintergröna doftar som tuggummit Jenka eller björnklister, väldigt speciell och stark doft. I USA används den för att smaksätta läkemedel, drycker, tuggummi och annat godis. Den är också vanligt förekommande i liniment och i muskelmassagebehandlingar. Detta på grund av oljans höga halt av metylsalicylat som verkar smärtstillande.

Vintergröna är effektiv på bakterier, virus och svamp och tar lätt bort mögellukt. Det är också en av de mest potenta eteriska oljorna och skall användas med stor försiktighet, aldrig outspädd.

eterisk olja, Vinca minor, vintergröna

 • KONTAKT

  FAKTURERINGSADRESS
  Katrinebergsbacken 24
  117 61 STOCKHOLM

 • KURSLOKAL
  Katrinebergsbacken 22
  Liljeholmen

Återförsäljare