When the black bird sings

Jag hittade ett så fint konto på Instagram! Drömska, magiska bilder av kvinnor i alla former och åldrar, porträtterade i riktig trollskog under nymåne och fullmåne!


Jag tänkte ”Varför finns det inte fler konton av den här typen?” Nu vet jag varför.


When The Blackbird Sings drivs av svenskfödda fotografen Jannica Honey, numer bosatt i Edinburgh. Gång på gång blir hon avstängd från sociala medier pga av sin konst och sina foton. Bilderna försvinner och hennes konton stängs ner.
Till en början censurerade Jannica samtliga bröstvårtor på bilder av nakna kvinnor eftersom vi alla vet hur otroligt stötande just kvinnliga bröstvårtor kan vara. Vackert så, Jannica bröt inga regler. Men när bilden på en äldre kvinnas mage med hudbristningar raderades för att den var olämplig, då förstår vi alla att det handlar om något helt annat.
Bilder på kvinnor som passar in i den manliga normen för det kvinnliga idealet bryter inte mot dessa sociala mediers regler. Unga, lättklädda, välsvarvade kvinnor med yppiga bröst och plutande munnar får synas, de som inte uppfyller den förvridna, retuscherade normen ska bort. Varför ska kvinnor och kvinnors kroppar hela tiden kontrolleras , objektifieras och cencureras? Vad är det som är så skrämmande och provocerade?
Kvinnans fruktsamhet har genom historien varit ett mysterium och gjort henne till en varelse med övernaturliga och magiska krafter. Hon kan ge liv och upprätthålla liv. Det ger kvinnan en kolossal makt, en makt som skall brytas och kontrolleras. Under medeltiden krävdes det inte mycket för att misstänkliggöra kvinnor som stack ut från normen. Att skela, sakna tänder eller ha gäll röst kunde räcka för att bli anklagad för trolldom och bränd på bål.
Trodde ni att häxjakten var över?
Jannicas sätt att porträttera kvinnor skapar en sund plattform som ger utrymme för kvinnor i alla former och åldrar att få finnas och synas. Kvinnor som hatar sina kroppar, som hela tiden fått höra att de är fula, äckliga, lata, gamla, tjocka…de känner sig plötsligt vackra och starka av att se bilderna på konton som dessa. Varför ska bilder som stärker andra kvinnor censureras? Eller är det det som är hela syftet – att hålla oss vingklippta och osäkra?
Det är dags att ge plats åt dessa kvinnor nu. ”They tried to bury us. They did not know we were seeds.”
Bilderna är lånade från @whentheblackbirdsings_ In och följ och gilla på Instagram och Facebook.

 • KONTAKT

  FAKTURERINGSADRESS
  Katrinebergsbacken 24
  117 61 STOCKHOLM

 • KURSLOKAL
  Katrinebergsbacken 22
  Liljeholmen

Återförsäljare