When the Blackbird sings

Sist gång jag skrev om fotografen Jannica Honey’s Instagramkonto @whentheblackbirdsings blev mitt inlägg borttaget från Facebook. Jag postade inte bara hennes bilder, jag skrev också om den censur, kontroll och vuxenmobbning som kvinnor utanför skönhetsidealets normer utsätts för. Om att bilder på kvinnor som faller under normen för samhällets skönhetsideal i princip kan vara hur lättklädda som helst, medan årsrika, kurviga kvinnor som visar sig lättklädda blir raderade från dessa plattformar.

Facebook bekräftade min poäng genom att genast radera den bild jag lagt upp på en mjuk och kruvig mage med hudbristningar som burit 2 små liv, med motiveringen att den ”bryter mot våra communityregler om nakenhet eller sexuell aktivitet”.

Vi vet allihop att det är lögn och att det handlar om helt andra saker, eftersom inga bröstvårtor eller genitalier syntes på bilden.

Jag postade texten igen men med en bild på en brunbränd, platt mage tillhörandes en 25-årig tjej. Tror ni den fick vara kvar? Såklart den fick.

Den här typen av censur är vardagsmat för Jannica som gång på gång blir avstängd från sociala medier pga hennes konst. Bilderna hon tar är magiska, smakfulla, drömska och hon skapar en sund plattform som ger utrymme för kvinnor i alla former och åldrar att få finnas och synas.

Kvinnor som hatar sina kroppar, som hela tiden fått höra att de är fula, äckliga, lata, gamla, tjocka…de känner sig plötsligt vackra och stärkta av att se bilderna på konton som whentheblackbirdsings.

Varför ska bilder som stärker andra kvinnor censureras? Eller är det det som är hela syftet – att hålla oss vingklippta och osäkra?

Jannica är svenskfödd och bosatt i Edinburgh, men då och då kommer hon till Sverige för att fotografera flera Blackbirds – unga, årsrika, smala, kurviga, långa, korta. Passa då på att investera i en photosession med henne, vettja. Hon skapar en trygg plats för er där bara månen och skogen kan se er. Hon är dessutom så jäkla rolig, varm, sprudlande och alldeles, alldeles underbar

Bilderna är lånade från @whentheblackbirdsings_ In och följ och gilla på Instagram och Facebook.

 • KONTAKT

  FAKTURERINGSADRESS
  Katrinebergsbacken 24
  117 61 STOCKHOLM

 • KURSLOKAL
  Katrinebergsbacken 22
  Liljeholmen

Återförsäljare