Bivaxduk på rulle

300,00kr

Ett hållbart och miljövänligt alternativ till plastfolie! OBS! Mönster och färger på dukarna varierar.

Kategori:

Beskrivning

Dessa bivaxdukar är tillverkade för hand av bomullstyg, svenskt bivax, tallkåda och kokosolja. Du klipper själv till den längd du vill ha, av den 100 cm långa bivaxduk som finns på rullen. Dukarnas många användningsområden och långa livslängd gör dem till ett mycket prisvärt och hållbart alternativ till engångsprodukter. Även om du bara skulle använda duken i ett år så har det kostat dig mindre än 1 krona om dagen.

Dukarna används i princip på samma sätt som plastfolie, men kan till skillnad från dessa användas om och om igen. Värm bivaxduken med dina händer när du ska sätta den över t ex en skål med sallad eller matrester. Värmen från dina händer gör duken lätt att forma och sluta runt det du vill förpacka.

Dukarna kan oftast behöva användas ett par gånger innan de är som bäst.

Bivax och kåda har antibakteriella egenskaper vilket gör det perfekt för förvaring av mat. Det enda du inte ska använda dukarna till är rått kött/fisk/fågel, duken förstörs av den höga temperatur på vattnet som krävs för att göra rent efter förvaring av rått kött.

Men till frukt, grönsaker, smörgåsar, ägg, att täcka skålar och till deg som ska jäsa fungerar de perfekt. Jag brukar köra dubbelt lager om osten som annars lätt blir hård i kanterna. Tänk på att låta maten svalna innan du använder dukarna som lock till varm mat, bivax smälter redan vid låga temperaturer.

Första gången du klipper av en bit kan du känna doften av bivax. Doften kommer att minska när du använt duken några gånger.

Bivaxdukarna handdiskas i ljummet vatten (max 20 grader) med diskborste t ex den här och lite milt diskmedel. Här finns Rackarungens diskborste och här finns disktvålen.

Låt dem hängtorka, förvara slätt eller rullade och använd igen. De håller i upp till ett år med rätt skötsel. Jag har haft dukar betydligt längre än så också.

När vaxet börjar tunnas ut och dukarna tappar sin styrsel så kan du lägga på lite nytt bivax och lägga dem i ugnen på bakplåtspapper, 100 grader i ca 5 minuter tills bivaxet har smält.

OBS! Mönster och färger på dukarna varierar beroende på vilka tyger som används, bilden är endast ett exempel på hur dukarna kan se ut. Kontakta mig så skickar jag en bild på hur dukarna jag har inne just nu ser ut. Bivaxdukarna är tillverkade i Uppsala på Bivaxfabriken.

Längd: Ca 100 cm

Bredd: 27 cm

 

 

Recensioner

  1. Hanna Jämtin, Stockholm

    Köpte av dig innan jul, de är super så jag får nog köpa en rulle till!

  2. Ingrid Magnusson, Forshaga

    Det här är verkligen en jättebra grej! Jag gillar att de är på rulle så att jag kan klippa exakt den storlek jag behöver, som med plastfolie fast detta känns så mycket bättre på alla sätt.

Lägg till en recension