Stumpstaken

380,00kr

I denna tidlösa ljushållare med pigg, kan du sätta stearinstumpar som blivit över från ljusstakar där du inte kan låta ljusen brinna ner helt.

Kategori:

Beskrivning

Stumpstaken är framtagen tillsammans med smeden Albin Gustafsson och är inspirerad av gamla tiders ljusstakar. De är handgjorda, en i taget, och skiljer sig något åt i utförande och finnish. Besöker du min butik i Stockholm så väljer du själv ut den du vill ha.

Kanterna är hamrade och ytskiktet är linoljebränt, dels för att få den snygga svarta finnishen, men också för att få den mer tålig.

Ljushållare med pigg var vanligt att använda förr, innan ljustillverkningen industrialiserades med standardmått och masstillverkning i fabrik. Både ljus av bivax och ljus av stearin var dyrt och en ville givetvis få ut så mycket som möjligt av ljuset och låta det brinna helt slut ända ner. Det kunde en göra i dessa piggljusstakar.

Stearinstumpar behöver inte tryckas ner ända till botten på piggen, då kan ljuset spricka! Se bara till att det står stadigt. Själva “fatet” står på tre små tassar, vilket gör att underlaget inte blir skadat. Fatet blir ändå varmt efter några timmars eldande, håll därför stumpstaken i örat om du ska flytta den. Ta gärna bort gamla vekar som samlas på fatet efter en tid så att dessa inte bildar stora lågor.

Lämna aldrig levande ljus utan uppsikt.

Storlek: 85 – 90 mm i diameter
Material: Hamrad plåt

Recensioner

 1. Margareta Nobell, Tingstäde

  Jag kan verkligen rekommendera dessa fina ”stumpastakar”!
  I mitt tempelrum eldar jag väldigt många ljus och de här stumpastakarna har hjälpt mig att minska på användandet av värmeljus. Det känns jättebra – och därtill är stumpastakarna vackert svartsmide och ljuslågan från stumpen lyser klarare än värmeljusen. Bara win-win! Så jag samlar stumpastakar nu, några i taget, för att med tiden bli fri från beroendet av värmeljus i aluminiumförpackning…

 2. Hella Nathorst-Böös, Stockholm

  Bästa ljusstaken som alla borde ha! Plus vacker.

 3. Linn Nilsson, Klippan

  Din stumpastake är ju super!! Här går inget ljus till spillo längre. Och så är den så fin!

 4. Ingrid Magnusson, Bromma

  Otroligt fin ljusstake. Jag var lite fundersam över om den skulle bli för varm och förstöra underlaget, men jag kan ha den på min fina bänk utan problem! (Även om den så klart blir varm, men den fördärvar ingenting.)

 5. Pia, Åmål

  De är så fina och praktiska.

 6. Maria Helander, Stockholm

  Älskar min stumpastake. Den är så vacker. Ibland har jag blockljus på den, ibland bivaxljus, ibland stumpar.

 7. Johanna Stål, Uppsala

  Älskar mina, bästa ljusstakarna! De är snygga och verkligen toppen.

 8. www.gravlingsnaturprodukter.se, Gräsö

  Bästa ljusstaken för våra rinniga ljus! Vi får två timmars extra brinntid på tjärljusen med din stumpastake. Det blir som en oljelampa på slutet.

 9. Kristina, Malmö

  Så himla bra idé! Nu får jag användning för alla ljusstumpar som jag inte vill slänga, känns riktigt bra.

 10. Ulrica Krantz, Årsta

  Älskar den!

 11. Lena Månstråle, Stockholm

  Jättefin och praktiskt! Passar så fint till mina små ceremonier då jag kan lägga runor och stenar runt ljuset på “fatet”.

Lägg till en recension