Stumpastaken

240,00kr

I denna tidlösa ljushållare med pigg, kan du sätta stearinstumpar som blivit över från ljusstakar där du inte kan låta ljusen brinna ner helt. Dessutom passar de perfekt till Rackarungens handrullade bivaxljus.

Slut i lager

Kategori:

Beskrivning

Stumpastaken är framtagen tillsammans med konsthantverkaren Jon Rundlöf med inspiration från gamla tiders ljusstakar. De är handgjorda en och en och kan skilja sig något åt i utförande och finnish. Besöker du min butik i Stockholm så väljer du själv ut den du vill ha.

Ljushållare med pigg var vanligt att använda förr, innan ljustillverkningen industrialiserades med standardmått och masstillverkning i fabrik. Både ljus av bivax och ljus av stearin var dyrt och en ville givetvis få ut så mycket som möjligt av ljuset och låta det brinna helt slut ända ner. Det kunde en göra i dessa piggljusstakar.

Stearinstumpar behöver inte tryckas ner ända till botten på piggen, då kan ljuset spricka. Se bara till att det står stadigt. Själva “fatet” står på tre små tassar, vilket gör att underlaget inte blir skadat. Fatet blir ändå varmt efter några timmars eldande, håll därför stumpastaken i örat om du ska flytta den. Ta gärna bort gamla vekar som samlas på fatet efter en tid så att dessa inte bildar stora lågor.

Rackarungens korta bivaxljus står väldigt fint i denna ljushållare, de kan tryckas ner helt på piggen. Observera att piggen är mycket vass så var försiktig. Lämna aldrig levande ljus utan uppsikt.

Storlek: 85 mm i diameter
Material: Hamrad plåt

Recensioner

 1. Margareta Nobell, Tingstäde

  Jag kan verkligen rekommendera dessa fina ”stumpastakar”!
  I mitt tempelrum eldar jag väldigt många ljus och de här stumpastakarna har hjälpt mig att minska på användandet av värmeljus. Det känns jättebra – och därtill är stumpastakarna vackert svartsmide och ljuslågan från stumpen lyser klarare än värmeljusen. Bara win-win! Så jag samlar stumpastakar nu, några i taget, för att med tiden bli fri från beroendet av värmeljus i aluminiumförpackning…

 2. Linn Nilsson, Klippan

  Din stumpastake är ju super!! Här går inget ljus till spillo längre. Och så är den så fin!

 3. Ingrid Magnusson, Bromma

  Otroligt fin ljusstake. Jag var lite fundersam över om den skulle bli för varm och förstöra underlaget, men jag kan ha den på min fina bänk utan problem! (Även om den så klart blir varm, men den fördärvar ingenting.)

 4. Maria Helander, Stockholm

  Älskar min stumpastake. Den är så vacker. Ibland har jag blockljus på den, ibland bivaxljus, ibland stumpar.

 5. www.gravlingsnaturprodukter.se, Gräsö

  Bästa ljusstaken för våra rinniga ljus! Vi får två timmars extra brinntid på tjärljusen med din stumpastake. Det blir som en oljelampa på slutet.

Skriv en recension