Frågor och svar

Hur handlar jag i webbshoppen?

Rackarungen använder dels PayPal som betaltjänst, vilket innebär att du enkelt och säkert kan betala med kreditkort, men det finns också möjlighet att betala via Swish. Rackarungens företagsnummer är 12 33 88 56 39.

Önskas betalning på annat sätt så ordnar vi självklart det. Lista då din beställning och maila Rackarungens.

Vad kostar frakten?
Frakten är 59 kr per kolli.
Hur lång är leveranstiden?
Rackarungen strävar efter att packa och skicka alla ordar inom två arbetsdagar. Under semestertider och röda dagar kan leveranstiden dock bli längre.
Har Rackarungens någon fysisk butik?

Rackarungen har ingen fast fysisk butik, men om du hör av dig i förväg så går det bra att testa och köpa produkter i lokalen på Katrinebergsbacken 22, Liljeholmen.

Ett urval ur sortimentet säljs på Historiska Muséets museibutik i Stockholm och på frisörsalongen Gröna Saxen.

Hur gör jag för att bli återförsäljare av Rackarungens produkter?

Fyll i kontaktformuläret för återförsäljare så skickar jag prislista.

Hur tyder jag innehållsförteckningen?

Enligt EU-lagstiftningen för kosmetiska produkter måste råvarorna listas i fallande ordning med dess INCI-namn. Dessutom skall varje enskild komponent som står med i EU:s lista över allergener särskrivas i slutet av innehållsförteckningen. Detta gör att listan blir väldigt lång, trots att produkten endast innehåller några få råvaror.

Benzyl benzoate, Benzyl salicylate eller Benzyl alcohol låter inte särskilt organiskt, men faktum är dessa komponenter ingår naturligt i de eteriska oljorna och är en verksam komponent som är helt ofarlig för personer som inte diagnostiserats med överkänslighet/allergi för just dessa ämnen.

Det är alltså inte alls så enkelt som att hålla sig till produkter med kort och begriplig innehållsförteckning – lagstiftaren kräver att tillverkaren skriver på det där till synes krångliga sättet.

EU-lagstiftningen kräver också datummärkning i form av en timglassymbol följt av bäst-före-utgången-av-datum, detta hittar du i rutan intill timglassymbolen, månad står först följt av år. Precis som med livsmedel bör du lukta på produkten för att själv avgöra om den är OK eller inte. Förvaring och bäst-före-datum hör ihop och förvarar du dina produkter i badrumsskåpet i rumstemperatur håller de oftast längre än vad datumet anger.

I andra rutan finns ett batchnummer som också måste finnas på varje enskild produkt för spårbarhet.

Är produkterna ekologiska?

Det finns ännu inga generella krav som reglerar om en hår- eller hudvårdsprodukt får kallas ekologisk eller inte. Det är upp till tillverkaren att bestämma om och på vilket sätt deras produkt är ekologisk. Dessutom kan tillverkaren skapa sin egen märkning.

Då alla typer av miljöcertifieringar kostar pengar har Rackarungen valt att ännu inte låta produkterna certifieras. De råvaror som är ekomärkta är utmärkta på innehållsförteckningen i webbshoppen. Rackarungens har som mål att alla råvaror skall vara lätta att bryta ner av både kroppen och naturen samt vara hållbart framställda. Utveckling och sökande efter nya ekomärkta råvaror pågår ständigt och vissa råvaror har varken en eko eller icke eko framställning, t ex potatismjöl, salt och bikarbonat.

Rackarungens verksamhet stödjer andra småproducenter som i sin tur inte heller har råd med certifiering, varför bivaxet t ex saknar eko-märkning trots att det är framställt i samklang med miljön i alla led, av en biodlare som jag känner och som älskar sina samhällen, sina bin och naturen de lever i.

Läs mer på Ecolabel (www.ecolabelindex.com)

Varför står det inte mer utförligt i beskrivningen vad produkten är bra för?

Enligt gällande EU-lagstiftning får tillverkaren inte beskriva verkningarna av en produkt utan att effekterna kunnat påvisas i dermatologiska tester på labb. Alla påståenden om effekter måste vara styrkta av dokumentation som framställs i samband med diverse analyser och tester.

Dessa tester är kostsamma och kan endast utföras av behörig personal, varför Rackarungens valt att inte gå vidare med dessa tester.

I övrigt är Rackarungens produkter säkerhetsbedömda och belastningstestade av toxikolog enligt gällande EU-lagstiftning, men beskrivningen av produkterna måste hålla sig inom ramarna för bestämmelserna.

Om du undrar över effekterna av en viss produkt, hör av dig till Rackarungens.

Varför är krämdeon lös/hård i konsistensen?

Rackarungens krämdeo innehåller kokosolja som har en smältpunkt på ca 25 grader. Deon kan alltså bli väldigt hård om den förvaras kallt och blir lösare ju varmare den förvaras. Blir det riktigt varmt kan den skikta sig och i värsta fall läcka. Försök att förvara deon i normal rumstemperatur.

Funktionen är dock den samma även om deon blivit lös, rör bara om innan användning så att ingredienserna blandar sig igen.

Hur lång är hållbarheten på produkterna?

EU-lagstiftningen kräver datummärkning i form av en timglassymbol följt av bäst-före-utgången-av-datum, detta hittar du i rutan intill timglassymbolen, månad står först följt av år. Precis som med livsmedel bör du lukta på produkten för att själv avgöra om den är OK eller inte. Förvaring och bäst-före-datum hör ihop och förvarar du dina produkter i ”normal rumstemperatur” håller de oftast längre än vad datumet anger.

Hårsprayen innehåller vatten utan parabener eller andra syntetiska konserveringsämnen. Saltet, sockret och de eteriska oljorna gör dock att hållbarheten är ca 18 månader.

För skäggoljan, hudkrämen och krämdeon och ceratet är hållbarheten ca 12 månader. Vid förvaring i kylskåp ökar hållbarheten avsevärt.

Hur förvarar jag produkterna?

Det ska vara enkelt och lätt att använda Rackarungens produkter, därför ska du kunna ha dem i normal rumstemperatur i ditt badrumsskåp. Förvarar du dem dock i kylskåp förlängs hållbarheten avsevärt.

Var uppmärksam med krämdeon där du t ex reser med den i varma länder, det finns risk att kokosoljan smälter och i värsta fall läcker.

Varför är förpackningarna av glas?

Rackarungens försöker begränsa användandet av plast på grund av att vissa plaster lätt släpper ifrån sig kemikalier och gifter. Glasburkarna kan antingen källsorteras när produkten är slut eller återanvändas som ljuslyktor, förvaring av örtte, pesto eller kanske en egentillverkad hudkräm.

Tomma cerathylsor sorteras som hårdplast.

Jag hittar inte alla Rackarungens produkter i webbshoppen?

Produkter i begränsad upplaga samt säsongsbetonade produkter finns inte i webbshopen. Kanske har du på en marknad köpt Rackarungens tandkräm, grankådesalva, örtextrakt eller myggspray och vill köpa mer – kontakta Rackarungens för mer information och beställning.

Jag bor utanför Sverige – hur beställer jag?

Rackarungen skickar gärna produkter utanför Sverige. Maila då in din beställning. Observera att frakten blir högre än för inrikes.

Hur behandlas mina personuppgifter?

Den 25 maj 2018 trädde GDPR i kraft och oavsett den så är din personliga integritet är viktig för oss.

Vår utgångspunkt är att inte behandla fler personuppgifter än vad som behövs för att kunna hantera din order samt hålla hög service. De uppgifter vi lagrar är för- och efternamn, postadress, e-postadress samt telefonnummer och dessa uppgifter kommer aldrig någonsin att säljas vidare eller användas i något annat syfte än att kunna tillgodose din beställningsorder och eventuellt andra frågor som du kontaktar oss om.

Om du inte samtycker till att vi hanterar dessa uppgifter om dig, är du välkommen att kontakta oss så kan vi rätta, alternativt ta bort information om dig.

 • KONTAKT

  FAKTURERINGSADRESS
  Katrinebergsbacken 24
  117 61 STOCKHOLM

 • KURSLOKAL
  Katrinebergsbacken 22
  Liljeholmen

Återförsäljare