Föreläsningar

kittel korp

Trolldom eller läkekonst?

Under detta föredrag får du lära dig om de gamla läkeväxterna, hur de använts historiskt men också hur nya rön och aktuell forskning kan visa på användningsområden som fungerar även idag.

Lyssna till berättelser om Hildegard av Bingen och Charlotta de la Gardie och passa på att bekanta dig med olika örter och extrakt. Kanske vill du ta chansen att pröva en medeltida pestmask!

Bokningsvillkor för kurs

Kursledaren förbehåller sig rätten att ställa in en kurs eller event vid för litet antal deltagare. Vid inställd kurs/event återbetalas hela kursavgiften.

Kursledaren följer distans- och hemförsäljningslagen (2005:59) när det gäller ångerrätt. Förutom vad gäller fristen för ångerrätt är anmälan bindande. Vid avbokning samma dag som kursstart, debiteras hela kursavgiften.

Häxan förr och nu

De läkekunniga kvinnorna spelade en viktig roll i medeltidens Sverige, en beundrad men fruktad kvinnofigur med makt. I samband med en allt mer mansdominerande kultur, förändrades synen på kvinnan och framför allt de som sysslade med läkekonst och tog sig ton. Häxjakten var igång.

400 år efter häxprocesserna dyker hon upp igen, den vilda, fria kvinnan som vägrar låta sig kontrolleras eller förminskas. Arvet från förmödrarna som vägrade låta sig kuvas är tydligt och idag är det idag hur trendigt som helst att kalla sig häxa. Vad finns det för likheter och skillnader mellan medeltidens kloka gummor och 2000-talets feministiska rörelse?

Lyssna till berättelser om kapten Elin, Charlotta de la Gardie, visgossar, svarta katter, häxhattar och påskkärringar.

Vem var Hildegard av Bingen?

Hildegard von Bingen levde under 1100-talet och var abbedissa, teolog, mystiker, predikant, författare och kompositör. En inflytelserik kvinna som redan för 900 år sedan skrev om utbrändhet, mindfulness, psykoterapi och feminism.

Hon prisade den gröna kraften i naturen – Viriditas – och tog fram en egen näringslära med över 200 recept. Lär känna Hildegard av Bingen genom att ta del av hennes visdom och tankar kring människan och naturen.

Kommande föreläsningar

Hälsofrämjandets årsmöte 23/2

Filipstads bibliotek 27/2

Karlstads bibliotek 10/3

Tidigare föreläsningar

Forshaga bibliotek

Historiska museet, Stockholm
Lokalenlokalen, Stockholm
Harmoni Expo, Solna
Kristianstads bibliotek
Änglamässa Södertälje
Hälsohuset Göteborg
Östermalms sjukvårdsförening, Stockholm
Säffle bibliotek
Filipstads bibliotek
Café Midnatt, Stockholm
Karlstads stadsbibliotek
Medborgarskolan, Stockholm
Hälsohuset Göteborg
Grums bibliotek
Häxans Hus, Hörby
Ängelholms bibliotek
Vattumannens bokhandel, Stockholm
Naturskyddsföreningen, Huddinge
Immanuelskyrkan, Stockholm
Liljeholmens kulturklubb, Stockholm


Våra andra kurser
 • KONTAKT

  FAKTURERINGSADRESS
  Katrinebergsbacken 24
  117 61 STOCKHOLM
 • KURSLOKAL
  Katrinebergsbacken 22
  Liljeholmen

Återförsäljare